Tiesitkö tämän jalkapallon historiasta?

Jalkapallo on varmasti maailman suurin ja suosituin laji. Sitä pelataan maailman jokaisessa kolkassa, ja lähestulkoon kaikki osaavat nimetä jalkapallon suurimmat tähdet, oli kyse sitten Maradonan kaltaisesta menneisyyden tähdestä tai nykyajan suurtähdestä Cristiano Ronaldosta. Jalkapalloa on kuitenkin pelattu pitkään, ja lajilla on todella pitkä ja vaiherikas historia, joka pitää sisällään paljon. Tiesitkö seuraavat mielenkiintoiset faktat jalkapallon pitkästä historiasta?

Jalkapallon juuret ovat Aasiassa

Vaikka voisi kuvitella, että jalkapallon juuret ovat Euroopassa tai Etelä-Amerikassa, on Aasiassa pelattu jalkapallon kaltaisia pelejä jo 2 000 vuotta sitten. Kiinassa Han-dynastian aikana tsu chu oli sotilaallinen harjoitus. Useimmiten pelivälineenä oli nahkainen pallo, mutta joskus harjoitusvälineenä saatettiin käyttää vihollisen päätä, mikä eroaa aika lailla nykyajan pallosta. Myös Japanissa pelattiin kemari-nimistä peliä, jossa pallo yritettiin saada kahden bambukepin väliin.

Jalkapallo oli kiellettyä Iso-Britanniassa

Iso-Britanniassa jalkapallo on todellinen mahtilaji, jota kaikki rakastavat ja seuraavat. Siksi saattaakin tulla yllätyksenä, että näin ei aina ole ollut, vaan jalkapallo on jopa ollut kiellettyä Iso-Britanniassa! Jo keskiajalla jalkapalloa pelattiin kylien ja kaupunkien välillä, mutta jalkapallossa ei ollut minkäänlaisia sääntöjä. Sen vuoksi ottelut saattoivat kehkeytyä jopa väkivaltaisiksi ja vaarallisiksi. Jo vuonna 1314 kuningas Edvard II pyrki hillitsemään nuorten miesten osallistumista peleihin.

Jalkapallon asema ei tulevina vuosisatoina parantunut, vaan se nähtiin jopa niin vaarallista, että kuningas Jaakko I päätti kieltää pelien järjestämisen pyhäpäivisin. Jalkapallo päätyi kieltolistalle yhdessä tanssin ja jousiampumisen kanssa. Onneksi valtionjohto on Iso-Britanniassa sittemmin tullut järkiinsä, sillä nykyään Valioliigan parhaimmista peleistä saadaan nauttia juuri sunnuntaina eli pyhäpäivänä. Nykyajan Valioliiga koetaankin usein maailman laadukkaimpana sarjana, eikä sunnuntai ilman pelejä tuntuisi sunnuntailta ollenkaan.

Ensimmäiset säännöt luotiin Englannissa

Päättömästä, vaarallisesti lajista kuitenkin kehittyi Iso-Britannian ja koko maailman suosituin urheilulaji. Miten ja missä se tapahtui? Lähtölaukauksena voidaan pitää lokakuussa 1863 järjestettyä kokousta, jossa kokoontuivat usean Iso-Britanniassa sijaitsevan koulun edustajat. Lontoossa järjestetyssä kokouksessa perustettiin maan ensimmäinen jalkapalloliitto ja sovittiin lajin tärkeimmistä säännöistä. Näitä sääntöjä tuli kaikkien joukkueiden noudattaa jalkapalloa pelatessa, ja ne olivatkin lajin ensimmäiset viralliset säännöt.

Minkälaisia nämä ensimmäiset säännöt sitten olivat? Ne eivät suinkaan tehneet lajista aivan modernin jalkapallon kaltaista. Esimerkiksi pallon kädellä kuljettaminen kuitenkin kiellettiin. Tämä sulkikin rugbyjoukkueet liiton ulkopuolelle. Myöhemmin 1800-luvun lopulla otettiin käyttöön rangaistuspotkut, ja maalin verkko ja ylärima tulivat pakollisiksi. Vaikka vuoden 1860-luvun säännöt eivät tehneet lajista aivan nykyisen kaltaista, oli se kuitenkin ensimmäinen askel kohti yhtenäistä lajia.

Ensimmäiset mestaruuskisat ei järjestetty Euroopassa

Koska moderni jalkapallo sai alkunsa Englannissa, voisi kuvitella, että ensimmäiset maanosien mestaruuskisat olisi järjestetty Euroopassa. Näin ei kuitenkaan ole, vaan ensimmäisen maanosan mestaruuskisa järjestettiin Etelä-Amerikassa. Kuuluisa Copa Amerika järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 1916. Kisat pelattiin Argentiinassa ja koko maanosan mestaruutta juhli Uruguay, joka sattuu oleman koko kisojen menestynein joukkue. Euroopan mestaruudesta on puolestaan pelattu ensimmäistä kertaa vasta vuonna 1960.

Myös ensimmäiset maailmanmestaruuskisat järjestettiin Etelä-Amerikassa, sillä Uruguay isännöi kisoja vuonna 1930. Tuolloin kisat nähtiin erityisesti eurooppalaisten silmissä silkkana hulluutena. Osallistuminen oli kallista lystiä ja merimatka Euroopasta kesti kauan, lähes kaksi viikkoa. Näistä syistä kisoihin osallistuikin vain neljä eurooppalaista maata, Belgia, Jugoslavia, Ranska ja Romania. Myöhemmin kyseisistä pikkukisoista on kasvanut todellinen spektaakkeli, joka kestää kuukauden. Vuoden 2006 kisojen finaalia seurasi suorana 715 miljoona ihmistä.

Lajin ensimmäinen suurtähti syttyi 1950-luvulla

Nykyajan jalkapallossa on useita maailmantähtiä. Kaikki voivat varmasti tunnistaa David Beckhamin, Lionel Messin ja Cristiano Ronaldon kaltaiset supertähdet, vaikka jalkapallo ei muuten niin kiinnostaisikaan. Entisaikoina, kun netti ja televisio eivät olleet kaikkien ulottuvilla, eivät jalkapallon pelaajatkaan olleet samalla tavalla maailmantähtiä kuin tänään. Ensimmäinen kaikkien tuntema huippu oli kuitenkin Pele. Brasilialainen Pele nousi kuuluisuuteen 1950-luvulla ja tunnetaan edelleen maailman parhaana jalkapalloilijana.

Pele nousi maailmankuuluisuuteen Ruotsissa järjestetyissä MM-kisoissa vuonna 1958, sillä hän teki siellä välierissä hattutempun. Hänestä tuli samalla lajin nuorin maailmanmestari. Sen lisäksi, että Pele tunnetaan parhaimpana jalkapalloilijana, pitää hän edelleen hallussaan useita jalkapallon historiallisia ennätyksiä. Hän on ainoa pelaaja, joka on voittanut jalkapallon maailmanmestaruuden jopa kolme kertaa. Lisäksi hän on yksi neljästä pelaajasta, joka on tehnyt maalin useammassa kuin yhdessä MM-finaalissa.

Nykyään naisten jalkapallossa tehdään historiaa

Jalkapalloa on pelattu jo tuhansia vuosia ympäri maailmaa. Se on kehittynyt maailman suosituimmaksi lajiksi, jota seurataan kaikkialla maailmaa. Vaikka jalkapallo on todellinen mahtilaji, on naisten jalkapallo vielä suhteellisen aliarvostettua. Ensimmäiset naisten maailmanmestaruuskisat järjestettiin vasta vuonna 1991, 60 vuotta miesten vastaavien kisojen jälkeen. Naiset ovat kuitenkin pelanneet jalkapalloa jo pitkään. Ensimmäinen naisten ottelu järjestettiin jo vuonna 1895. Siinä kohtasivat pelaajat etelä- ja pohjoisenglantilaiset pelaajat.

Naisten jalkapallon virallinen historia on vasta alussa, eikä sen suosio ole samaa luokkaa kuin miesten jalkapallon. Kesän 2019 maailmanmestaruuskisat todistivat, että myös naisten jalkapallo on hitaasti mutta varmasti saamassa arvoisensa arvostuksen. Tiesitkö, että Yhdysvalloissa naisten jalkapallo on kaikilla mittareilla suositumpaa kuin miesten jalkapallo? Tämä onkin historiallista naisten jalkapallolle. Näin jalkapallolla voidaan luoda uutta historiaa nykypäivänä, kun uusia virstanpylväitä saavutetaan.