Naisten jalkapalloa pelataan maailmanlaajuisesti

Jalkapallo kuuluu maailman suosituimpiin urheilulajeihin, ja miljardit ihmiset ympäri maailmaa joko pelaavat tai seuraavat lajia. Jalkapalloa pelataan myös ammattimaisesti jokaisella asutulla mantereella. Miesten jalkapalloa on pelattu maailmalla ja myös Suomessa naisten jalkapalloa kauemmin, mutta nykyään jalkapallo on kuitenkin suosittua sekä miesten että naisten keskuudessa joka puolella maailmaa. Mutta millaista on naisten jalkapallo Suomessa ja muualla maailmalla nykyään?

Naisten jalkapallon historiaa

Jalkapalloa on pelattu maailmalla selvästi pidempään kuin Suomessa, ja naisten jalkapallotoimintaakin ollut jo yli sadan vuoden verran. Maailman ensimmäinen virallinen naisten joukkueiden välinen jalkapallo-ottelu pelattiin vuonna 1895, kun Pohjois- ja Etelä-Englannin joukkueet kohtasivat, ja ensimmäinen epävirallinen kansainvälinen ottelu pelattiin vasta vuonna 1920, kun englantilainen Dick Kerr’s Ladies ja ranskalainen A French XI kohtasivat. Vuonna 1972 pelattiin ensimmäinen virallinen naisten maaottelu.

Naisten jalkapallo Suomessa

Jokainen suomalainen on kuullut elämänsä aikana jalkapallosta, ja se onkin suosittu laji muun maailman ohella myös Suomessa. Suomessa naiset pelaavat jalkapalloa sekä harrastuksena että kilpaurheiluna. Tyttöjen ja naisten jalkapalloharrastuksen suosio ei ole mikään ihme, sillä jalkapalloharrastuksen voi aloittaa Suomessa helposti. Jalkapalloa pelataan harrastuksena niin rennosti kaveriporukalla tai koulun välitunnilla kuin myös erilaisissa harrastusta järjestävissä seuroissa, joita on lähestulkoon jokaisella Suomen paikkakunnalla.

Ammattimaisen jalkapallon tunnetuin naisten joukkue Suomessa on Suomen naisten jalkapallomaajoukkue, joka toimii Suomen Palloliiton alaisuudessa. Suomessa toimii myös Naisten Liiga, joka on naisten jalkapallon korkein sarjataso Suomessa. Lisäksi Suomessa toimii esimerkiksi Naisten Suomen Cup, joka on joka vuosi järjestettävä jalkapalloturnaus sekä Naisten Futsal -liiga, joka on naisten futsalin korkein sarjataso. Futsal on jalkapallon tapainen laji, jota pelataan yleensä urheiluhallissa ja jalkapallokenttää pienemmällä kentällä.

Naisten jalkapallon mestaruuskilpailut

Naisten jalkapallon suuria kansainvälisiä mestaruuskilpailuja ovat kaikkien maiden maajoukkueiden osalta maailmanmestaruuskilpailut ja olympialaiset, ja Suomen joukkueen osalta myös Euroopan-mestaruuskilpailut. Olympialaiset ovat kaikkien tuntema urheilukilpailu, jonka ohjelmaan naisten jalkapallo on kuulunut vuodesta 1996 lähtien. Olympialaisten naisten jalkapallon kultaa ovat voittaneet vuosien varrella Norja ja Saksa kerran sekä Yhdysvallat peräti neljä kertaa. Suomen naisten jalkapallomaajoukkue ei ole kisannut olympialaisten jalkapallossa.

Jalkapallon naisten maailmanmestaruuskilpailut on jalkapalloliitto FIFA:n järjestämä neljän vuoden välein pelattava turnaus. Naisten ensimmäinen maailmanmestaruusturnaus pelattiin vuonna 1991 Kiinassa. Kilpailujen lopputurnaukseen osallistuu nykyään 24 joukkuetta, jotka on jaettu kuuteen alkulohkoon. Lohkon kaksi parasta joukkuetta sekä lohkokolmosista neljä parasta joukkuetta jatkavat neljännesvälieriin. Naisten Euroopan-mestaruuskilpailut taas on UEFA:n järjestämä turnaus. Jalkapallon naisten Euroopan-mestaruuskisojen eniten kultamitaleita kerännyt maa on Saksa kahdeksalla kultamitalilla.

Suomen naisten jalkapallomaajoukkue

Nykyään Suomen naisten jalkapallomaajoukkue toimii Suomen Palloliiton alaisuudessa ja edustaa Suomea naisten jalkapallon kansainvälisissä maajoukkuekilpailuissa. Naisten maajoukkueella ei ole varsinaista kotikenttää, vaan maaotteluita on pelattu eri kentillä Suomessa. Suuri osa maajoukkueen otteluista on kuitenkin pelattu Suomen ulkopuolella. Suomen naisten jalkapallomaajoukkueen tunnusvärit ovat sininen ja valkoinen, ja Suomen jalkapallomaajoukkueiden yhteisesti käyttämä tunnus on kolmikantainen kilpi, jonka sisällä on Suomen lippu ja teksti “Suomi”.

Suomalainen tietävät Suomen naisten jalkapallomaajoukkueen hyvin nykyään, mutta mikä on maajoukkueen historia? Naisten jalkapallon historia alkaa 1960-luvulta, jolloin naisten jalkapallo levisi Euroopassa ja löysi tiensä lopulta myös Suomeen. Kilpailutoiminta alkoi Suomessa vuonna 1971, ja pian Palloliitto käynnisti myös naisten maajoukkuetoiminnan. Naisten ensimmäinen maaottelu pelattiin vuonna 1973 Ruotsia vastaan, jolloin maaliton ottelu päättyi tasapeliin. Naisten maajoukkueen alkuvuosina otteluita pelattiinkin enimmäkseen juuri muita Pohjoismaita vastaan.

Suomen naisten menestyminen jalkapallossa

Suomen naisten jalkapallomaajoukkue selvisi ensimmäistä kertaa EM-kilpailuihin vuonna 2005. Suomi sai paikan välieriin, mutta hävisi mestaruuden voittaneelle Saksalle. Suomi sijoittui lopulta jaetulle kolmannelle sijalle Ruotsin kanssa. Suomessa järjestetyissä EM-kisoissa vuonna 2009 Suomi osallistui EM-lopputurnaukseen ilman karsintoja ja voitti alkulohkonsa, mutta kisa loppui puolivälierätappioon Englantia vastaan. Euroopan-mestaruuskilpailuissa vuonna 2013 Suomi jäi alkulohkonsa viimeiseksi. Karsinnoissa Suomi kärsi karsintojen ainoan tappionsa päätösottelussa Ukrainaa vastaan maalein 1-2.

Maailmanmestaruuskisoissa Suomen naisten maajoukkue ei ole sen sijaan selviytynyt karsinnoista vielä kertaakaan. Naisten maajoukkue on ollut FIFA:n ranking-listalla korkeimmillaan sijalla 14 vuonna 2005. Suomen alhaisin sijoitus listalla on sija 32 vuonna 2019. Naisten FIFA-ranking on FIFA:n luoma pistejärjestelmä naisten jalkapallon maajoukkueille. Naisten FIFA-ranking -listaan vaikuttavat neljän viime vuoden aikana pelatut pelit ja joukkueen täytyy pelata vuodessa vähintään viisi peliä, jotta ranking lasketaan.

Naisten jalkapallo harrastuksena

Ammattimaisen kilpaurheilun lisäksi jalkapalloa harrastetaan tyttöjen ja naisten keskuudessa paljon myös puhtaasti harrastuspohjalla. Suosittua lajia harrastavat niin lapset kuin aikuisetkin. Harrastusta helpottaa se, että Suomessa on jalkapalloharrastusta järjestäviä seuroja lähestulkoon jokaisella paikkakunnalla aivan Suomen pienimpiä kyliä myöten. Se kertookin paljon lajin suosiosta ja sen vahvasta roolista suomalaisten tyttöjen ja naisten keskuudessa. Mutta miten ja missä voi aloittaa jalkapalloharrastuksen Suomessa?

Jalkapalloa voi pelata jopa omalla pihamaalla tai missä tahansa, minne saa jalkapallomaalit ja tilaa riittää pelaamiseen. Mikäli haluaa mukaan harrastusjoukkueeseen valmentajineen ja otteluineen, on olemassa vaihtoehtoja. Palloliiton piirit järjestävät harrastustoimintaa lapsille ja aikuisille. Harrastusjalkapallo ei myöskään vaadi Palloliiton virallisen toiminnan pelipassia. Toimintaa järjestävät myös eri seurat ja paikalliset toimijat. Harrastusmahdollisuutta kannattaakin kysellä juuri oman lähiseutunsa seuroilta ja muilta urheilutoimijoilta.