Maailman parhaat jalkapalloilijat

Jalkapallon juuret juontavat Britteinsaarelle, jossa se kehitettiin 1800-luvun lopussa. Tämä urheilulajien kuningas on säilyttänyt alkuperäisen muotonsa yllättävän muuttumattomana aina syntyajoistaan alkaen tähän päivään saakka. Lajina se on yksi maailman suosituimmista ja arvioiden mukaan noin 3,5 miljardia ihmistä joko pelaa itse tai seuraa sitä. Suosituinta se on Euroopassa ja Etelä-Amerikassa sekä isossa osassa Afrikkaa. Jalkapalloa pelataan ammattitasolla jokaisella mantereella, joka on asutettu.

Jalkapallon neljä parasta

Vaikka ei jalkapallosta niin paljon pitäisikään, on varmasti edes joskus kuullut nimet Pele, Diego Maradona, Lionel Messi ja Cristiano Ronaldo. Heidät luokitellaan jalkapallon suurimmiksi nimiksi, koska he ovat voittaneet niin paljon mestaruuksia ja palkintoja sekä olleet yksilötasolla aivan eri luokkaa kuin muut pelaajat. Oli kyseessä kuitenkin miten hyvä tai menestynyt jalkapalloilija tahansa, ei hän kaikkien mielestä ole se paras. Yhä tänäkin päivänä jalkapallon suurin väittelyn aihe on: Messi vai Ronaldo?

Pelen menestys

Pele, oikealta nimeltään Edison Arantes do Nascimento, on Brasiliasta kotoisin oleva jalkapalloilija, jota pidetään maailman kaikkien aikojen parhaana. Pele on lajin ainoa pelaaja, joka on kyennyt voittamaan maailmanmestaruuden kolme kertaa. Sen lisäksi hänellä on yhteensä 32 joukkuemestaruutta ja hän on voittanut maalikuninkuuden 11 kertaa sarjoissa, joissa pelasi. Eikä ihme, sillä hän teki urallaan 1283 maalia 1363 ottelussa. Pele on nimetty 1900-luvun urheilijaksi ja “Vuosisadan pelaajaksi”.

Pelen ura

Pelen ura alkoi kaduilta pikkuseuroista, mutta ensimmäinen kunnon seura oli Bauru Atletico Clube. Siellä hän menestyi ja siirtyikin lyhyellä aikavälillä Santosiin, josta hänet muistetaan parhaiten. Ensimmäisen seuramestaruutensa hän voitti 1958. Sen jälkeen mestaruuksia ja kansainvälistä menestystä tuli paljon. Santosin hän jätti vuonna 1974 ja siirtyi vielä uransa loppupuolella pelaamaan Yhdysvaltoihin. Lopulliset jäähyväiset pelaajauralle Pele jätti 1.lokakuuta 1977. Huhtikuussa 1994 Pelestä tuli Unescon hyvän tahdon lähettiläs.

Maradonan tarina

Diego Armando Maradona on argentiinalainen myös eläkkeelle jäänyt jalkapalloilija. Yhdessä Pelen kanssa heitä pidettiin sen ajan parhaimpina pelaajina. Maradona oli lyhyt, mutta sitäkin taitavampi pelaaja ja Napolissa häntä kutsuttiin Jumalaksi. Maradona oli niin hyvä jalkapalloilija, että Argentiinan jalkapalloliitto nimesi hänet parhaaksi argentiinalaiseksi pelaajaksi. Hänet on myös valittu vuosisadan argentiinalaiseksi urheilijaksi. Maradona on saanut lisäksi kultaisen pallon menestyksekkäästä urastaan. Maradona muistetaan parhaiten “Jumalan käsi” -maalistaan Argentiinan paidassa Englantia vastaan MM-kisoissa 1986.

Maradonan ura

Maradonan ura oli epäilemättä menestyksekäs, mutta sitä varjostivat myös ikävät dopingtestikäryt. Hänen uransa alkoi Argentinos Juniorsissa ja myöhemmin hän siirtyi Boca Juniorsiin ja voitti siellä mestaruuden. Vuonna 1982 hän siirtyi FC Barcelonaan, jossa voitti mm. Copa Del Reyn. Sieltä ura jatkui edelleen SSC Napolissa, jossa hänen uransa oli huipussaan. Siellä Maradona jäi kiinni kokaiinin käytöstä, josta seurasi 15 kuukauden kilpailukielto. Uransa hän lopetti Boca Juniorsissa vuonna 1997.

Messin menestys

Lionel Andres Messi on argentiinalainen jalkapalloilija, joka on edustanut lähes koko uransa ajan FC Barcelonaa ja Argentiinan maajoukkuetta. Hän on voittanut Ballon d’Oron eli ollut maailman paras jalkapalloilija viisi kertaa. Sen lisäksi hän on muun muassa voittanut Mestarien Liigan neljästi, La Ligan yhdeksän kertaa, jalkapallon olympiakultaa ja neljä Euroopan kultaista kenkää. Hänellä on edellä mainittujen palkintojen lisäksi kymmeniä muita mestaruuksia ja saavutuksia. Häntäkin on luonnehdittu kaikkien aikojen parhaaksi jalkapalloilijaksi.

Messin ura

Messin uran ensimmäinen seura oli Grandoli, josta hän siirtyi kaksi vuotta myöhemmin Newell’s Old Boysiin. 10-vuotiaana hänellä havaittiin kasvuhormonin vajausta ja seuralla ei ollut varaa maksaa hoitoja, joten FC Barcelona maksoi hoidot sillä ehdolla, että Messi siirtyisi seuraan. Ensimmäisen pääsarjapelinsä hän pelasi 17-vuotiaana kaudella 2004-2005. Siitä asti hän on pelannut FC Barcelonassa voittaen lukuisia eri palkintoja. Nykyään hän on joukkueen kapteeni ja hänen sopimuksensa kestää kauden 2020-2021 loppuun saakka.

Cristiano Ronaldon saavutukset

Cristiano Ronaldo dos Santos Aveiro on Portugalista kotoisin ja edustaa nykyään Serie A:n Juventusta ja on Portugalin maajoukkueen kapteeni. Häntä pidetään yhtenä kaikkien aikojen parhaimpana jalkapalloilijana. Hänet on valittu maailman parhaaksi jalkapalloilijaksi viidesti, kuten Messikin. Hän on lisäksi Mestarien Liigan ja EM-historian eniten maaleja tehnyt pelaaja. Kaiken tämän päälle Ronaldolta löytyy kymmenittäin seuramestaruuksia ja henkilökohtaisia palkintoja. Hänet on valittu kertaalleen myös Portugalin vuoden urheilijaksi sekä jalkapalloilijaksi.

Ronaldon ura

Ronaldo aloitti uransa Madeiralla Andorinhassa ja kaksi vuotta myöhemmin 1997 hän siirtyi Sportingiin. Sieltä urapolku jatkui Englantiin Manchester Unitediin, jossa hän teki itsestään ison nimen ja nousi kaikkien tietoisuuteen. Vuonna 2009 Ronaldo siirtyi Real Madridiin 94 miljoonan euron siirtokorvauksella, joka siihen aikaan oli maailmanennätys. Madridissa Ronaldo rikkoi lukuisia ennätyksiä ja voitti monia mestaruuksia ja oli joukkueen kulmakivi. Heinäkuussa 2018 Ronaldo siirtyi Juventukseen 105 miljoonan euron siirtokorvauksella ja nelivuotisella sopimuksella.

Cristiano Ronaldon elämä jalkapallon ulkopuolella

Cristiano Ronaldo on menestynyt myös jalkapallon ulkopuolella. Forbesin mukaan hän oli taloudellisesti maailman menestynein urheilija vuonna 2017. Tulojen suuruudeksi arvioitiin 82,7 miljoonaa euroa. Ronaldon suurimpia sponsoreita ovat Nike, Herbalife ja Tag Heuer. Bisnespuolella hän omistaa hotelleja, salonkeja, kuntosaleja sekä oman alusvaate- ja kenkämalliston. Hänellä on lisäksi lukuisia eri kiinteistöjä ja oma yksityislentokone. Ronaldon siviilielämää varjosti veropetoskohu ja siitä aiheutunut vankilatuomio, jonka hän vältti maksamalla 21,6 miljoonan euron sakot.