Jalkapallon suurimmat tulevaisuuden lupaukset

Arvostettu brittilehti The Guardian julkaisee joka vuosi artikkelin, jossa se esittelee uuden sukupolven lupaavimmat jalkapallotähdet. Lehden kattava kokoelma on ilmestynyt jo viisi vuotta, eli vuodesta 2014. Viimeisin listaus ilmestyi lokakuussa 2018 ja listasi 60 lahjakkaimmaksi arvioimaansa vuonna 2001 syntynyttä pelaajaa. Listalla on mukana pelaajia peräti 36:sta eri maasta, mutta lehden arvioon ei ollut tällä kertaa mahtunut mukaan ainuttakaan suomalaispelaajaa. Esittelemme tässä artikkelissa kiinnostavimmat pelaajat Guardianin artikkelista.

Khéphren Thuram-Ulien

Khéphren Thuram-Ulien on legendaarisen ranskalaispelaaja Lilian Thuramin poika. Khéphren Thuram-Ulien pelasi avausottelunsa AS Monacon riveissä vuonna 2018 vain 17-vuotiaana. Sekä Chelsean, Liverpoolin ja Juventuksen huhuttiin alkuvuodesta 2019 havitelleen Khéphreniä riveihinsä. Lahjakas keskikenttäpelaaja pestattiin kuitenkin Monacon Ranskan liigan arkkivihollisen, eli nizzalaisen OGC Nicen riveihin kesäkuussa 2019. Myös Khéphrenin vanhempi veli Marcus Lilian Thuram-Ulien on ammattilaisjalkapalloilija ja pelaa tällä hetkellä hyökkääjänä Borussia Mönchengladbachissa.

Mason Greenwood

Mason Greenwood on Manchester Unitedin oman akatemian kasvatti ja monien mielestä lahjakkain seuran kasvateista vuosikausiin. Lahjakkaan nuorukaisen sanottiin herättäneen Manchester Unitedin pelaajien huomion jo kauan ennen kuin pääsi edes harjoittelemaan kokoonpanon mukana. Greenwoodin ensikosketus ManU:n ammattilaisjoukkueen peleihin tapahtui kesällä 2018 Jose Mourinhon valittua hänet mukaan Yhdysvaltojen kesäkiertueelle. Greenwood pelasi ensimmäiset varsinaiset ottelunsa Unitedin riveissä maaliskuussa 2019, jolloin hän oli mukana sekä Mestarien liiga -kokoonpanossa Valenciaa vastaan, että Valioliiga-kokoonpanossa Arsenalia vastaan.

Yasser Larouci

Ranskan ja Algerian kaksoiskansalaisuuden omaavasta Yasser Laroucista povataan Liverpooliin uutta teinisensaatiota. Punaisten päävalmentaja Jürgen Klopp tarjosi kesäkaudella 2019 useille nuorille pelaajille mahdollisuuden tehdä vaikutus joukkueen harjoitusotteluissa ennen uuden kauden alkua ja yksi onnistujista oli ehdottomasti puolustajan paikalla pelaava Larouci. Ranskalainen on Le Havren kasvatti ja toimi seuran U-16 joukkueen kapteenina. Larouci on tehnyt vaikutuksen etenkin vahvalla fysiikallaan, nopeilla juoksuillaan sekä laukaustarkkuudellaan.

Billy Gilmour

Billy Gilmour on lontoolaisjoukkue Chelsean lahjakas nuori keskikenttälupaus. Skotlannin Glasgow’sta kotoisin oleva Gilmour häikäisi jo 16-vuotiaana nipun maailman suurseuroja. Pelaajan perässä huhuttiin olleen niin Manchester Unitedin, ​Man Cityn, ​Real Madridin kuin ​Barcelonankin, mutta Chelsea vei lopulta pisimmän korren. Gilmour pitää Chelsean uutta päävalmentajaa Frank Lampardia suurimpana idolinaan ja on valmis tekemään kaikkensa lunastaakseen paikkansa lontoolaisjoukkueen kokoonpanossa alkavalla kaudella. Lampard onkin kehunut nuorukaisen pelejä Chelsean kesäkiertueella.

Eric García

Barcelonassa vuonna 2001 syntynyt Eric García Martret on Barcelonan akatemiassa La Masiassa oppinsa kerännyt puolustaja. García toimi jokaisessa Barcelonan nuorisojoukkueessa kapteenina, mutta siirtyi lopulta Manchester Cityn riveihin kesällä 2017. Garcían taidot ovat erittäin korkealla tasolla. Pelaajalla oli kuitenkin viime kaudella vaikeuksia päästä kentälle esittelemään osaamistaan Man Cityn kovatasoisen puolustajamateriaalin johdosta. Garcían ensimmäinen virallinen ottelu Man Cityn kokoonpanossa oli joulukuussa 2018 pelattu liigacup-ottelu Leicester Citya vastaan.

Flavius Daniliuc

Itävallasta kotoisin oleva Flavius Daniliuc pelaa puolustajana FC Bayern Münchenissä. Lahjakas nuorukainen liittyi seuraan David Alaban avustuksella vuonna 2015. Daniliuc oli siirtynyt Itävallasta Real Madridiin vuonna 2011 ja oli nuorten joukkueen mukana voittamassa mestaruutta. Käsittämättömät pallonhallintakyvyt omaava Daniliuc ei kuitenkaan tuntenut oloaan kotoisaksi Madridissa, joten hänen hyvä ystävänsä Alaban auttoi häntä saamaan siirron Saksaan. Carlo Ancelotti on jo kutsunut Daniliucin treenaamaan Bayern Münchenin kokoonpanossa.

Oliver Batista Meier

Toinen FC Bayern Münchenin lupaavimmista nuorista lahjakkuuksista on Oliver Batista Meier. Batista Meier siirtyi joukkueeseen Kaiserslauternista noin 400 000 euron siirtosummalla vuonna 2016. Kaiserslauternissa syntynyt Batista Meier on puoliksi saksalainen ja puoliksi brasilialainen, ja onkin väläytellyt häikäisevää, brassijalkapalloilijoille tyypillistä juoksutustekniikkaansa aika ajoin. Batista Meier pelasi ensimmäisen ottelunsa Bayern Münchenin kakkosjoukkueessa heinäkuussa 2019. Kansainvälisellä tasolla nuorukaisen tulee pian päättää haluaako jatkossa edustaa maajoukkueessa Saksaa vai Brasiliaa.

Nicolò Fagioli

Italian Serie A:ssa Juventuksessa pelaavaa Nicolò Fagiolia on kutsuttu yhdeksi Italian liigan lupaavimmista nuorista pelaajista. Fagiolia on kehuttu etenkin hänen häikäisevästä ajoituksestaan ja kyvystään päihittää merkkaajansa. Hänen tyyliään on myös verrattu Real Madridin Iscoon. Nicolò Fagioli on parhaimmillaan hyökkäävänä keskikenttäpelaajana, mistä käsin hän pääsee tuomaan joukkuekaverinsa mukaan peliin. Vuoden 2018 alle 17 vuotiaiden EM-kisoissa Fagioli pelasi lähes jokaisessa Italian ottelussa. Nähtäväksi jää tuleeko nuorukaisesta Azzurrien seuraava suuri tähti.

Anssi Suhonen

Guardianin listan ulkopuolelta otamme esittelyyn Saksassa kakkosbundesliigajoukkue Hamburger SV:n edustusryhmään nousseen Anssi Suhosen. Suhonen siirtyi Hamburger SV:n akatemiaan Käpylän pallosta vain 16 vuotiaana. Järvenpäästä lähtöisin olevan Suhosen sopimus HSV:n kanssa ulottuu toistaiseksi vuoden 2020 kesään. Taitava keskikenttäpelaaja valittiin Suomen vuoden 2017 poikamaajoukkuepelaajaksi hänen otettuaan suuren roolin U-17 maajoukkueotteluissa. Pelaaja onkin ilmoittanut suureksi unelmakseen ja tavoitteekseen päästä johdattamaan Suomen miesten A-maajoukkue ensimmäisiin arvokisoihinsa.

Suomen nuorten jalkapallo kehittyy vauhdilla

Jalkapallon harrastajamäärät kasvavat Suomessa vuosittain noin 5 prosenttia. Rekisteröityneitä harrastajia on jo noin 130 000 ja eri seurojakin lähes tuhat. Lisäksi harjoitteluolosuhteet paranevat vuosi vuodelta muun muassa tekonurmien määrän lisääntyessä. Myös valmentajien ammattitaitoon on alettu kiinnittämään enemmän huomiota. Näin ollen myös sekä suomalaisen seurajalkapalloilun, että maajoukkueen tulevaisuus näyttää varovaisen valoisalta. Nähtäväksi jää miten pitkään menee ennen kuin Suomi vihdoin pääsee mukaan arvokisojen lopputurnaukseen.