Jalkapalloharrastuksen aloittaminen

Jos olet miettinyt jalkapalloharrastuksen aloittamista, saatat pohtia, onko jalkapallon pelaamisen opetteleminen helppoa vai vaikeaa? Yhdestä näkökulmasta katsottuna pelin perimmäinen kauneus on juuri siinä, että jalkapallon luonteen vuoksi sitä voivat pelata kaikenikäiset ihmiset sukupuoleen ja kykyihin katsomatta. Pelistä tulee kuitenkin paljon monimutkaisempi tason kasvaessa aivan kuten muidenkin lajien kohdalla. Tässä artikkelissa tutustutaan yleisimpiin teknikoihin jalkapallon aloittamisessa uutena harrastuksena.

Pelaaminen opettaa jollain tasolla

Jalkapallomaailmassa kuulee käytettävän sanontaa “peli opettaa”. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että opit pelaamaan jalkapalloa jo pelkästään pelaamalla sitä – yleensä alkuvaiheessa pienemmillä joukkueilla ja lyhyemmissä otteluissa. Vaikka tämä onkin suurilta osin totta, sillä joukkuepelaamiseen perustuva peli ja harjoittelu on kaikkein realistisin tapa harjoitella, sillä tavoin on hyvin hankalaa hioa ja opetella tekniikkaa, joka on jalkapallon perusta ja tärkeää kehittymisesi kannalta.

Opettele perustekniikka kunnolla

Jalkapallon tekniikat kattavat runsaasti eri osa-alueita, joita kaikkia tulisi harjoitella, kun opettelet pelaamaan jalkapalloa. Sinun täytyy luoda pallon ja itsesi välille suhde, jossa voit koskettaa palloa yhtä varmasti ja vaivattomasti kummallakin jalalla. Sinun täytyy kehittää pallonhallintataitoa, missä on kyse pallon käsittelystä ja hallinnasta. Sinun täytyy kyetä hallitsemaan palloa niin jalan ulko- ja sisäsyrjällä kuin myös jalkapohjalla ja kengän kärjelläkin.

Jalkojesi lisäksi sinun täytyy opetella hallitsemaan palloa myös reisilläsi, rinnallasi ja päälläsi, jotka kuuluvat yleisimpiin kehonosiin, joilla palloa käsitellään ja hallitaan. Pallon hallintaan saaminen välittömästi sen saapuessa sinulle on tärkeää pallon pitämiseksi itselläsi ja parhaan ratkaisun tekemiseksi joukkueen edun nimissä. Siksi sinun pitääkin opetella ottamaan pallo hallintaan heti ensikosketuksella, kun se saapuu sinulle maata tai ilmaa pitkin eri nopeudella ja eri kulmasta.

Liikkuminen pallon kanssa

Kun saat aloittelijana ensi kertoja pallon itsellesi, se saattaa todennäköisesti vain pompata pois jaloistasi, mutta opit ajan kanssa ottamaan pallon hellemmin vastaan ja siirtämään sen haluamaasi paikkaan, haluat sen sitten pysähtyneenä jalkoihisi, eteesi, sivullesi tai jopa taaksesi. Kaikki riippuu siitä, millaisen jatkotilanteen haluat luoda. Tässä vaiheessa sinun täytyy joko syöttää pallo eteenpäin tai lähteä itse liikkeelle kuljettamaan palloa.

Pallon kuljettamisen harjoittelussa on tärkeää kääntyminen. Sinun täytyy kyetä kääntämään kehoasi sekä pallon kanssa että ilman sitä. Jalkapallossa ei ole kyse suoria viivoja pitkin juoksemisesta, joten on erittäin tärkeää, että opit kääntymään pallo jaloissasi pitäessäsi kuitenkin koko ajan täyden hallinnan pallosta. Palloa on kyettävä siirtämään lähellä jalkoja käyttämällä sekä oikeaa että vasenta jalkaa liikkuen samalla eri suuntiin ja eri nopeuksilla.

Pallon liikuttaminen potkaisemalla

Kun olet jo oppinut kääntymään ja hallitsemaan palloa hyvin hitaammassa liikkeessä, on aika harjoitella nopeampaa hyökkäystä juoksemalla ja päättää se pallon potkaisemiseen. Kun juokset palloa kuljettamalla, tee pidempiä kosketuksia kuin pienemmässä tilassa tehtävien harhautusten kanssa. Pallon kanssa juoksemisessa voit ajatella suoraa linjaa, jolla keskityt kiihdyttämään ja hidastamaan vauhtiasi pallon kanssa ja pyrit saavuttamaan huippuvauhdin pitäen pallon jaloissasi.

Jalkapalloa voi potkaista monilla eri tavoilla. Voit saavuttaa halutun lopputuloksen potkaisemalla palloa täydellä voimalla tai luomalla palloon kierteen käyttämällä jalkojesi eri pintaosia osumakohtaan. Avainasemassa jalkapallon potkaisemisessa on kehon asennon oikea käyttäminen ja asennon vieminen koko potkun läpi. Myös ajoitus on erittäin tärkeää, kun potkaiset liikkuvaa tai ilmassa olevaa palloa. Syöttäessäsi sinun täytyy miettiä joukkuekavereidesi sijaintia ja heidän liikkumistaan kohti vapaata tilaa.

Tee harjoittelusta mahdollisimman tehokasta

Jalkapalloa voi harjoitella lukuisilla eri tavoilla, mutta on hyvin tärkeää saada kaikki irti jokaisesta harjoittelukerrasta. Tekniikan oppiminen kunnolla voi olla hankalaa, joten sitä on helpoin alkaa harjoitella yksin ilman vastustajia olevassa ympäristössä. Jaa tekniikka ymmärrettäviin osiin ja kokoa se sitten takaisin kasaan. Tämä toimii hyvin samalla tavalla kuin musiikkikappaleen opettelu, kun opettelet soittamaan lyhyen pätkän nuoteista, mutta pidät kuitenkin lopullisen tavoitteen mielessäsi.

Tekniikassa kyse on lähinnä toistoista ja tarkoituksenmukaisesta harjoittelusta, joka rakentaa tekniikan lihasmuistiin ja aivoihin. Mikäli mahdollista, kokeile erilaisia harjoitteita erilaisilla lopputuloksilla, sillä realismi on kuitenkin avainasemassa jalkapallo-otteluita varten tehtävässä harjoittelussa. Esimerkiksi pallon pompottelu on loistava tapa luoda suhde palloon ja oppia toimimaan sujuvasti pallon kanssa, vaikka et käytäkään kyseistä taitoa otteluissa. Pallon kanssa juokseminen molempia jalkoja käyttäen rakentaa rytmiä ja tempoa.

Harjoitus tekee mestarin

Kun et harjoittele tai pelaa joukkueen kanssa, keskity harjoittelemaan pallon käsittelyä yksin. Pallon pomputtelun ja sen kanssa juoksemisen lisäksi sinun kannattaa opetella liikuttamaan palloa rintamasuuntaasi nähden sivuttain käyttämällä käännöksiä ja molempien jalkojesi taitoja. Jalkapalloa ei pelata pelkästään eteen- tai taaksepäin, joten on erittäin tärkeää opetella liikkumaan kaikkiin mahdollisiin suuntiin. Kun koet taidot ja tekniikat omiksesi, voit alkaa käyttää niitä vastustajia vastaan.

Harjoittelussa kannattaa paneutua myös räjähtäviin yhdistelmiin. Opettele kuvioita, joissa käytät useita tekniikoita sisältäviä taitosuoritteita, jotka päätät laukauksella kohti maalia. Liiku eri suuntiin käyttämällä jalkojesi eri osia ja tee käännöksiä räjähtävin ja dynaamisin liikkein. Kun olet harjoitellut liikkeitä tarpeeksi, ne sujuvat ottelutilanteissa luonnostaan, kun lihasmuisti astuu kuvioihin ja voit keskittyä enemmän luomaan tilannekuvia mielessäsi ja tekemään oikeita päätöksiä joukkueesi kannalta.